Den originale "Vikingebøf"
Til 4-6 personer
2 svinemørbradder af ca. 500g
Ca. 100g smør
Karry -ca. 1½ teskefuld
Pprika -ca. 1 teskefuld
2 store løg (finthakkes)
Mel -ca. 1-1½ spiseskefuld
Ca. ½ liter mælk
Tomapasta, konc. -1½ teskefuld
Hvidlg (1-2 fed fintkakkes)
1/4 liter piskefløde
Salt og peber
Smages til med whiskey (alt efter, hvor stor din bil er).
Metode:
Tag en tykbundet jerngryde. Smør brunes og tilsæt så karry. Det
svitses godt, så det ryger en anelse. Tilsæt så paprika og de
finthakkede løg. Løg mørnes let. Tilsæt derefter mel, og det bages godt
igennem. Hæld mælk i og bag det op. Det skal nu gerne have
vællingkonsistens. Tilsæt så tomatpasta, de finthakkede hvidløg, fløde
samt salt og peber. Saucen holdes nu varm, og må under ingen
omstændigheder koge.
Kødet: Svinemørbraderne befries for sener. Flækkes på langs 3-4
gange og skæres det i tynde strimler. Ristes hurtigt på meget varm
pande i smør (evt OMA). Kødet må ikke gennemsteges - og husk ikke for
meget kød på panden af gangen. Kødet væltes i saucen, og "hviler" her
i ca. ½ time, mens det holdes varmt. Må endelig ikke koge (man koger
jo sjældent engensk bøf efter stegningen).
Tilbehør: Rigtige pommes frites samt en lun salat bestående af
finstrimlet rødbede (som tændstikker) og grovstrimlet porre (1:5)
ristet i honning.
Lidt historie: Retten blev 1. gang kreeret i restaurant "Den Gamle By" under navnet "Pernillebøf"-en følge af festspillene på Gl. Helsingør Teaters "Henrik og Pernille" Det skete sammen med Karen og Kurt Mikkelsen. Et par år senere startede jeg på Restaurant "Viking" sammen med tjenerne Bjørn og Jørgen. Der er ikke copyright på retten, men det henstilles, at man laver den korrekt og ikke forfalder til at bruge genveje eller foretage billige efterligninger. Eneste nyskabelse, er tilsætning af whiskey.
Retten er særlig velegnet til folk med kredsløbsforstyrrelser, tendens til fedme samt podagra. Nydes sammen med ikke ubetydelige mængder koldt øl. Fy for den lede, mon det blir´ dernede?
Hilsen fra designeren
John "Dix" Lindhardt
Vort moto:
"Vi kommer og laver, til fede maver"
(Ernst & Dix) - max 150 personer.